27/01/2019

Zapieksy z cukinii

Mamo, a pamiętasz te zapieksy z cukinii? Zrobisz? Sezon żaden, cena cukinii przyprawia o zawrót głowy, robię.



Składniki: 3 cukinie, 3 cebule, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, pół kg pieczarek, tarty żółty ser (prawdziwy, można użyć mozzarelli), sól i pieprz do smaku, ulubione zioła i przyprawy (polecam paprykę, sos sojowy do grzybów).

Cukinie obgotowuję we wrzątku 10 minut. Przelewam zimną wodą, kroję na pół i wydrążam środki, drobno je kroję. 
Cebulę szklę na oleju, dodaję pokrojone środki cukinii i koncentrat, przesmażam doprawiając do smaku.
Grzyby szoruję, kroję i przesmażam na maśle, doprawiam. Ser ścieram na tarce.
Do środków obgotowanych cukinii nakładam sos pomidorowo-cukiniowy, potem pieczarki, na końcu starty ser. Zapiekam 15 - 20 minut. 

Pyszka, w sezonie róbcie stale.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję