Składniki: 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (plus odrobina do podsypywania ciasta), 125 g masła, 50 g surowego cukru trzcinowego, 100 g zmielonych migdałów bez skórki (mąka migdałowa), 1 łyżkę zmielonego cynamonu, na czubek łyżki gałki muszkatołowej i goździków, szczypta soli, 1 jajko od szczęśliwych kurek i garść surowych, tłuczonych ziaren kakao.
Wszystkie składniki wrzucam do dużej miski i siekam tak, aby wstępnie się połączyły. Zagniatam miękkie elastyczne ciasto, odrobinę podsypując go mąką. Formuję w walec i wkładam do zamrażarki, żeby stwardniało. Potem można rozwałkować i wykrawać ciasteczka. Jak nie mam czasu bawić się w wykrawanie, kroję walec na plastry. Piekę w 200 stopniach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia około 20 minut.
Przestudzone trzymam w blaszanym pojemniku. Jak potrzebuję więcej - podwajam wszystkie składniki. Dobry gluten nie jest zły!
Przestudzone trzymam w blaszanym pojemniku. Jak potrzebuję więcej - podwajam wszystkie składniki. Dobry gluten nie jest zły!
(prastare ziarna Oberkulmer Rotkorn a z nich mąka)
Zrobię dziecku. Ciężko teraz pracuje :)
OdpowiedzUsuńPyszka są 😊
UsuńIle ciasteczek wyjdzie z podanej porcji? :-)
OdpowiedzUsuńJedna blacha 😊
Usuń