Składniki na migdałowy spód: 100g zmielonych migdałów, 100g jasnej mąki orkiszowej, 100g masła, 1 jajko, 50g cukru, szczypta soli.
Masa serowa: 3 jajka, 150g cukru, 750g zmielonego sera.
Masa makowa: 3 jajka, 400g zmielonego maku, 80g cukru, 2 łyżki mąki.
Ze składników na spód zagniatamy gładkie ciasto i
wylepiamy nim tortownicę. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.
Dla ułatwienia możemy zimne masło zetrzeć na tarce jarzynowej a zagniecione ciasto schłodzić a potem rozwałkować je bezpośrednio na papierze do pieczenia,
przykrywając drugą warstwą papieru, potem ją zdejmujemy i ciasto z papierem z
dołu wkładamy do tortownicy.
Wszystkie składniki na masę serową dokładnie
miksujemy.
Mak zaparzamy (wrzątkiem lub gorącym mlekiem),
studzimy i wylewamy na sito wyłożone ściereczką, lekko odciskamy (odciśnięty płyn
tzw. „mleko" makowe zbieramy – dodamy je potem do kawy). Zaparzony i
odciśnięty mak miksujemy z jajkami, cukrem i mąką.
Masy wykładamy na podpieczony spód na przemian. Jeśli
masa serowa jest rzadka, górną makową wykładamy dopiero jak się lekko zetnie w
piekarniku. Pieczemy około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180
stopni. Zostawiamy do ostygnięcia w uchylonym piekarniku, wyjmujemy z formy
całkowicie ostudzone.
Do tortu podajemy kawę z mlekiem makowym.
Do tortu podajemy kawę z mlekiem makowym.
Zapewne też się skuszę o zrobienie tego ciasta. Przepis zapisałam.
OdpowiedzUsuńMigdały mielę maszynką do mięsa (siteczko do maku). Za jednym zamachem zmielę wszystko :)
U mnie młynek "do kawy" to podstawowe narzędzie, ale pamiętam jak w sezonie truskawki mieliłam w maszynce do mięsa z braku blendera 😁
UsuńByleby palce zostały nietknięte 😉😉🤣