14/01/2019

Placuszki grysikowe

Jestem fanką śniadań na słodko, do kawy. To podpatrzyłam u Karoliny i Maćka Szaciłłów i z miejsca polubiłam. Bardzo fajna propozycja również dla dzieciaków.



Składniki: 150 g grysiku orkiszowego (użyłam pełnoziarnistego), 200 ml mleka (można roślinne), 1/3 łyżeczki sody, 1 szczypta soli, 2 łyżki stopionego masła (można klarowane a nawet kokosowe) i jeszcze trochę do smażenia, można dać trochę prawdziwej wanilii lub przyprawić korzennie cynamonem/galgantem/goździkami/gałką muszkatołową.

Grysik, mleko, masło, sol/inne przyprawy i sodę mieszamy na jednolitą masę. Odczekujemy 10 minut aż ciasto spęcznieje. Smażymy z obu stron na złoto, podajemy z plasterkiem mozzarelli i domowym dżemem. Pyszne, szybkie, zdrowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję