26/07/2017

Surówka z kapusty i słonecznika

Na nowo zakochałam się w lokalsach: oleju konopnym, kapuście, cukiniach, ziemniakach. Powróciłam do rodzimych kasz, siemienia, pestek dyni. Tanio, świeżo, smacznie.



Składniki: 2 łyżki nierafinowanego oleju konopnego, pół łyżki octu jabłkowego, pół łyżeczki miałkiego cukru, 1 mała cebula, pół główki małej białej kapusty, 1 marchewka, sól, koperek i prażone ziarna słonecznika.

W małej miseczce mieszam olej z octem, cukrem i solą. Wkładam do tego drobno pokrojoną cebulę i koper. Zostawiam na 5 minut do wytrawienia (dzięki temu cebula będzie lżej strawna).

Kapustę szatkuję (pamiętajcie, że zewnętrzne liście zawierają więcej witaminy E i wapnia niż liście wewnętrzne - nie wyrzucajcie ich), marchew cienko kroję (można zetrzeć na tarce). Polewam dressingiem i mieszam. Dekoruję podprażonym na suchej patelni słonecznikiem. Zjadam z kromką wiejskiego chleba z masłem.

Ku pamięci: inspiracja przyszła z książki "Mamuszka" Olii Herules, s. 90. 

4 komentarze:

  1. "Mamuszka" to chyba najbardziej inspirująca książka kucharska ostatnich lat.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo naturalna, wiarygodna, szczera i smaczna. Świetna pozycja!

      Usuń

Dziękuję