Składniki: 2 łyżki nierafinowanego oleju konopnego, pół łyżki octu jabłkowego, pół łyżeczki miałkiego cukru, 1 mała cebula, pół główki małej białej kapusty, 1 marchewka, sól, koperek i prażone ziarna słonecznika.
W małej miseczce mieszam olej z octem, cukrem i solą. Wkładam do tego drobno pokrojoną cebulę i koper. Zostawiam na 5 minut do wytrawienia (dzięki temu cebula będzie lżej strawna).
Kapustę szatkuję (pamiętajcie, że zewnętrzne liście zawierają więcej witaminy E i wapnia niż liście wewnętrzne - nie wyrzucajcie ich), marchew cienko kroję (można zetrzeć na tarce). Polewam dressingiem i mieszam. Dekoruję podprażonym na suchej patelni słonecznikiem. Zjadam z kromką wiejskiego chleba z masłem.
Ku pamięci: inspiracja przyszła z książki "Mamuszka" Olii Herules, s. 90.
Brzmi bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńRobię już kolejną porcję, takie dobre 😊
Usuń"Mamuszka" to chyba najbardziej inspirująca książka kucharska ostatnich lat.
OdpowiedzUsuńBardzo naturalna, wiarygodna, szczera i smaczna. Świetna pozycja!
Usuń