Autoreklama

2017/07/26

Surówka z kapusty i słonecznika

Na nowo zakochałam się w lokalsach: oleju rzepakowym i słonecznikowym (z pierwszego tłoczenia), kapuście, cukiniach, ziemniakach. Powróciłam do rodzimych kasz, siemienia, pestek dyni. Tanio, świeżo, smacznie.



Składniki: 2 łyżki nierafinowanego oleju słonecznikowego, pół łyżki białego octu winnego, pół łyżeczki miałkiego cukru, 1 mała cebula, pół główki małej białej kapusty, 1 marchewka, sól, koperek i prażone ziarna słonecznika.

W małej miseczce mieszam olej z octem, cukrem i solą. Wkładam do tego drobno pokrojoną cebulę i koper. Zostawiam na 5 minut do wytrawienia (dzięki temu cebula będzie lżej strawna).

Kapustę szatkuję (pamiętajcie, że zewnętrzne liście zawierają więcej witaminy E i wapnia niż liście wewnętrzne - nie wyrzucajcie ich), marchew cienko kroję (można zetrzeć na tarce). Polewam dressingiem i mieszam. Dekoruję podprażonym na suchej patelni słonecznikiem. Zjadam z kromką wiejskiego chleba z masłem.

Ku pamięci: przepis pochodzi z książki "Mamuszka" Olii Herules, s. 90. Zamiennie można użyć oleju rzepakowego i octu jabłkowego.

4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Robię już kolejną porcję, takie dobre 😊

      Usuń
  2. "Mamuszka" to chyba najbardziej inspirująca książka kucharska ostatnich lat.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo naturalna, wiarygodna, szczera i smaczna. Świetna pozycja!

      Usuń

Dziękuję

Zupa kolagenowa

Co bardziej wrażliwych uprasza się o nie czytanie. Zupa gotowana jest bowiem na cielęcych kościach ze szpikiem. Potrzebna każdemu kto pracuj...