30/07/2017

Budyń jaglany

Robię też gryczany, jeśli uda mi się kupić odpowiednią kaszę instant (polecam te firmy Nominal - klik, klik - bez laktozy, dodanego cukru, barwników, aromatów). Ja też ułatwiam sobie czasem życie i robię najszybsze i najsmaczniejsze śniadanie lata. Na słodko, do aromatycznej kawy.

(mój kawałek nieba)

Zagotowuję mleko roślinne (lub prawdziwe wiejskie jak mam). Jak tylko zaczyna wrzeć wsypuję kaszkę i energicznie mieszam (tyle ile potrzeba do właściwej konsystencji). Zestawiam z ognia i czekam chwilkę aż spęcznieje. Wykładam do miseczki, dekoruję owocami (orzechami, ziarnami, ukruszonym surowym ziarnem kakao), polewam syropem klonowym (można owocowym). Zjadam zanim wystygnie.

Drugim śniadaniowym hitem tego lata jest czekopasta z banana i awokado - KLIK.

2 komentarze:

  1. zrobię budyń bez mleka, chociaż ostatnio znalazłam mleko z młodych migdałów, jeszcze zielonych i smakuje to wszystko wyjątkowo dobrze. uściski

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lubię "mleko" migdałowe, z zielonych nie miałam okazji próbować, nie wiedziałam nawet, że istnieje 😊 Na wodzie budyń też wyjdzie. Moi teściowie musieli sprzedać Menię, nie mają już własnej krowy a ja mleka 😯

      Usuń

Dziękuję