29/07/2017

Placki z cukinii

Jesteś tym co jesz, nie bądź więc byle jaki czy podrabiany - apeluje fb. To może cukiniowe placki? Przepis zostawiam dla potomnych, niech robią.



Składniki: dwie młode cukinie, 2 jajka, 1 cebula, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 4 łyżki mąki (używam orkiszowej), zioła, sól i pieprz do smaku, masło klarowane do smażenia.

Cukinie myję, odcinam końce i wraz ze skórką ścieram na tarce o grubych oczkach. Lekko solę i odstawiam na 10 minut. Po tym czasie dokładnie odciskam nadmiar wody, dodaję pokrojoną w kostkę cebulę (dla wygody też można ją zetrzeć na tarce), jajka, śmietanę, zioła, przyprawy. Dokładnie mieszam, żeby składniki się połączyły.

Na patelni rozgrzewam tłuszcz, łyżką nakładam ciasto, przygniatam formując małe placuszki. Smażę z obu stron na złoto. Przekładam na ręcznik papierowy, żeby osączyć z tłuszczu. Podaję z kleksem kwaśnej śmietany.


2 komentarze:

  1. Bardzo Ci dziękuję za ten przepis bo od dłuższego czasu chodzi za mną takie jedzonko :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No proszę, a ja się obawiałam, że to przepis - banał. Są świetne z surówką z białej kapusty i słonecznikiem 😆

      Usuń

Dziękuję