Cukinie myję, odcinam końce i wraz ze skórką ścieram na tarce o grubych oczkach. Lekko solę i odstawiam na 10 minut. Po tym czasie dokładnie odciskam nadmiar wody, dodaję pokrojoną w kostkę cebulę (dla wygody też można ją zetrzeć na tarce), jajka, śmietanę, zioła, przyprawy. Dokładnie mieszam, żeby składniki się połączyły.
Na patelni rozgrzewam tłuszcz, łyżką nakładam ciasto, przygniatam formując małe placuszki. Smażę z obu stron na złoto. Przekładam na ręcznik papierowy, żeby osączyć z tłuszczu. Podaję z kleksem kwaśnej śmietany.
Bardzo Ci dziękuję za ten przepis bo od dłuższego czasu chodzi za mną takie jedzonko :-)
OdpowiedzUsuńNo proszę, a ja się obawiałam, że to przepis - banał. Są świetne z surówką z białej kapusty i słonecznikiem 😆
Usuń