10/04/2017

Fiołkowy cukier

Fiołkowe płatki to naturalne koloranty, wiedzieliście? Zalane wrzątkiem i pozostawione pod przykryciem do wystudzenia nadadzą wodzie turkusowy kolor. Po dodaniu cukru kolor naparu zmieni się na butelkowo-zielony, ale gdy wciśniemy trochę soku z cytryny będzie fiołkowy a nawet - jeśli cytryny będzie za dużo - różowy (szczegóły i wyjaśnienie na rozkwiaszczonym blogu kulinarnym - klik). Widziałam to na własne oczy.


W tym roku zrobiłam fiołkowy cukier do wielkanocnych wypieków. Może się przyłączycie? (wychodzi taniej od gotowych posypek i o niebo zdrowiej)

Potrzebne będzie dużo płatków fiołka i biały cukier (profesjonalnie i w proporcjach - klik). Przyda się miska z rowkami do ucierania ciasta zwana makutrą lub moździerz. Podczas ucierania płatki puszczą sok i zabarwią cukier, dobrze jest taki cukier wysuszyć na słońcu. I tyle! Można go też zetrzeć na pył i obtoczyć w nim daktylowe jajeczka - klik. Kolor prezentuje się świetnie.

PS. Kto chce usłyszeć, jak wyprowadzam na łąki to tutaj - KLIK, zapraszam.

5 komentarzy:

Dziękuję