27/04/2017

Pigwidła - kwaśne powidła z pigwowca

Ktoś prosił o ten przepis już dawno temu, a ja zebrałam się dopiero teraz, ale jak to mówią lepiej późno niż wcale. Przypominam Wam o nim jesienią.



Składniki: pół kilograma owoców pigwowca, 1 kilogram słodkich jabłek, cukru ile kto chce, skórka pomarańczowa do smaku.

Pigwowce i jabłka obieram oddzielnie, wykrawam gniazda nasienne i kroję w kostkę. Potem gotuję w jednym garnku pigwowce, w drugim jabłka do miękkości (pigwom zajmuje to więcej czasu, można też nie obiegać im skórki, ale potem trzeba je przetrzeć przez sito). Następnie mieszam jedne z drugimi, dodaję cukier do smaku i skórkę pomarańczową, gotuję jeszcze chwilę i zamykam w słoiki. Dla pewności dobrze jest je zapasteryzować.


PS. Nazwę "pigwidła" wymyśliła córka:)

2 komentarze:

Dziękuję