Autoreklama

2017/04/27

Pigwidła - kwaśne powidła z pigwowca

Ktoś prosił o ten przepis już dawno temu, a ja zebrałam się dopiero teraz, ale jak to mówią lepiej późno niż wcale. Będę Wam o nim przypominać pod koniec każdej jesieni.



Składniki: pół kilograma owoców pigwowca, 1 kilogram słodkich jabłek, cukru ile kto chce, skórka pomarańczowa do smaku.

Pigwy i jabłka obieram oddzielnie, wykrawam gniazda nasienne i kroję w kostkę. Potem gotuję w jednym garnku pigwę, w drugim jabłka do miękkości (pigwom zajmuje to więcej czasu). Następnie mieszam jedne z drugimi, dodaję cukier do smaku i skórkę pomarańczową, gotuję jeszcze chwilę i zamykam w słoiki. Dla pewności dobrze jest je zapasteryzować.


PS. Nazwę "pigwidła" wymyśliła córka:)

2 komentarze:

Dziękuję

Zupa kolagenowa

Co bardziej wrażliwych uprasza się o nie czytanie. Zupa gotowana jest bowiem na cielęcych kościach ze szpikiem. Potrzebna każdemu kto pracuj...