18/04/2017

Brzydkie ciasteczka (wegańskie)

Zimą gościły u nas ciasteczka jaglane - klik, które na wiosnę postanowiłam trochę "odchudzić". Te są bez cukru, masła i bez jajek. Podstawą są tu banany, jakiś soczysty owoc, kakao i to co zwykle możemy znaleźć w dobrym musli. Proste, smaczne, zdrowe, świetnie sprawdzają się na wycieczkach.



Składniki: 4 banany, 2 jabłka, 2 łyżki dobrego kakao, dowolne: płatki, orzechy, pestki

Banany rozgniatam widelcem, jabłko (ze skórką) ścieram na tarce, dodaję kakao, dokładnie mieszam. Teraz wsypuję musli (na zdjęciu z płatków owsianych, porzeczek i czekolady) tak, by łatwo można było z masy ulepić dłonią wilgotne ciasteczka. Piekę je w rozgrzanym do 175 stopni piekarniku około 30-35 minut.

Ku pamięci: przepis pochodzi z książki Beaty Pawlikowskiej "Szczęśliwe garnki". Fajnie czytało mi się też "Między światami" i "Największe skarby naszej cywilizacji" (o gryce, owsie, strączkach, jabłkach, miodzie...).

2 komentarze:

Dziękuję