Autoreklama

Autoreklama

2017/03/09

Brzydkie ciasteczka

Szybkie, zdrowe, całkiem smaczne - sycąca przekąska do porannej kawy. Gosia prosiła o przepis, więc podaję. Można zrobić bezglutenowe (polecam kaszkę instant jaglano-kukurydzianą - klik lub gryczaną tego samego producenta). Dodatki (orzechy, suszone niesiarkowane owoce, ziarna) do wyboru.



Składniki: 1 masło (200g), pół szklanki cukru nierafinowanego, 13 dag kaszki instant (jaglanej, gryczanej, ryżowej, kukurydzianej - do wyboru), 2-3 łyżki dobrego kakao, 4 jajka, 130 dag bakalii (orzechów, migdałów, słonecznika, rodzynek, moreli - do wyboru, morele kroję na paski, orzechy na kawałki).

Białka oddzielam od żółtek. Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Masło ucieram z cukrem i kakao, dodając stopniowo po jednym żółtku (cały czas miksując). Wsypuję kaszkę, bakalie i mieszam (krótko, pulsacyjnie mikserem, masa ma wiórowatą konsystencję i trochę zbija się w grudy - taka ma być). Na końcu dodaję ubite białka, delikatnie mieszam (nie za długo, żeby ciastka nie stały się gumowate). Formuję ręką ciasteczka (niedbale, najlepiej wychodzą), układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piekę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni aż lekko się zrumienią (około 20 minut), studzę na kratce.


PS. Brzydkie ciasteczka (zgadnijcie dlaczego je tak nazywamy?) okazały się uzależniające.

1 komentarz:

Dziękuję

Lapidaria codzienne

"Zaparz herbatę z nisko zmineralizowanej wody butelkowej - będzie miała lepszy smak. Nie przegotowuj wody - traci wtedy dużo tlenu i po...