09/03/2017

Brzydkie ciasteczka

Szybkie, zdrowe, całkiem smaczne - sycąca przekąska do porannej kawy. 




Składniki

  • 1 masło (200g), 
  • 1/2 szklanki cukru nierafinowanego, 
  • 13 dag kaszki instant (jaglanej, gryczanej, ryżowej, kukurydzianej - do wyboru, może być mąka migdałowa), 
  • 2-3 łyżki dobrego kakao, 
  • 4 jajka, 
  • 130 dag bakalii (mix: orzechów, migdałów, słonecznika, rodzynek, moreli - do wyboru, morele kroję na paski, orzechy na kawałki, mogą być też płatki owsiane, wiórki kokosowe).


Białka oddzielam od żółtek. Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Masło ucieram z cukrem i kakao, dodając stopniowo po jednym żółtku (cały czas miksując). Wsypuję kaszkę i mieszam (krótko, pulsacyjnie mikserem, masa ma wiórowatą konsystencję i trochę zbija się w grudy - taka ma być), dodaję bakalie i mieszam łyżką. Na końcu dodaję ubite białka i delikatnie mieszam (nie za długo, żeby ciastka nie stały się gumowate). Formuję ręką ciasteczka (niedbale, najlepiej wychodzą), układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piekę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni aż lekko się zrumienią (około 20 minut), studzę na kratce.



(dodaję ubite białka)

PS. Brzydkie ciasteczka (zgadnijcie dlaczego je tak nazywamy?) okazały się uzależniające.

1 komentarz:

Dziękuję