Autoreklama

2017/03/09

Brzydkie ciasteczka (jaglane)

Szybkie, zdrowe, całkiem smaczne - sycąca przekąska do porannej kawy. Gosia prosiła o przepis, więc podaję. Można zrobić bezglutenowe (polecam kaszkę instant jaglano-kukurydzianą - klik lub gryczaną tego samego producenta). Dodatki (orzechy, suszone niesiarkowane owoce, ziarna) do wyboru.



Składniki: 1 masło (200g, można użyć kokosowego), pół szklanki cukru (surowego trzcinowego), 13 dag kaszki jaglanej instant, 2-3 łyżki dobrego kakao, 4 jajka, 10 dag płatków migdałów i 120g suszonych moreli pociętych na paski (można też dać kropelkę naturalnego olejku pomarańczowego).

Białka oddzielam od żółtek. Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Masło ucieram z cukrem i kakao, dodając stopniowo po jednym żółtku (cały czas miksując). Wsypuję kaszkę, bakalie i mieszam (krótko, pulsacyjnie mikserem, masa ma wiórowatą konsystencję i trochę zbija się w grudy - taka ma być). Na końcu dodaję ubite białka, delikatnie mieszam (nie za długo, żeby ciastka nie stały się gumowate). Formuję ręką ciasteczka (niedbale, najlepiej wychodzą), układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piekę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni aż lekko się zrumienią (około 20 minut), studzę na kratce.


PS. Brzydkie ciasteczka (zgadnijcie dlaczego je tak nazywamy?) okazały się tak uzależniające, że już zaczęłam opracowywać tańszą wersję: z żurawiną i orzechami włoskimi (jeszcze taniej wychodzi z rodzynkami i słonecznikiem). Robiłam je z kaszą owsianą instant (pasują słodkie migdały i morele - mój ulubiony zestaw), gryczaną (żurawina i orzechy włoskie), orkiszową (rodzynki lub daktyle i słonecznik), ryżową (plus wiórki kokosowe)... Co ciekawe zawsze wychodzą, zawsze brzydkie;) i zawsze smaczne:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję

Zupa kolagenowa

Co bardziej wrażliwych uprasza się o nie czytanie. Zupa gotowana jest bowiem na cielęcych kościach ze szpikiem. Potrzebna każdemu kto pracuj...