Autoreklama

2017/03/29

Sałatka z pieczarek, sałaty lodowej i suszonych pomidorów

Przepis dla Karoliny i Ani (ale ja też lubię tę sałatkę). Archiwalny, jeszcze z poprzedniego bloga, poleca się również na wielkanocny stół. 



Składniki: 50dag drobnych pieczarek, 2 cebule, 1 główka sałaty masłowej, 8 połówek suszonych pomidorów ze słoika, pęczek szczypiorku, na sos: 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka musztardy, pół łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki grubo zmielonego pieprzu (polecam młotkowany z kolendrą), pół łyżeczki cukru, 1/4 łyżeczki suszonego i pokruszonego palcami rozmarynu.

Przygotowujemy sos: sok z cytryny, oliwę, musztardę, sól, pieprz, cukier i rozmaryn energicznie mieszamy w dużej misce. 
Pieczarki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w plasterki, dodajemy do miski z sosem.
Cebule siekamy w drobne piórka i wrzucamy do pieczarek. Mieszamy, przykrywamy i wstawiamy co najmniej na 6 godzin do lodówki. 
Przed podaniem do pieczarek dodajemy porozrywane palcami liście sałaty i pomidory. Całość posypujemy pokrojonym szczypiorkiem. Chłodzimy w lodówce 30 minut.

Ku pamięci: to przepis Kasi Rozmysłowicz z Cisnej, znajdziecie go w jej książce "Kuchnia wegetariańska". Fajna jest! (i Kasia, i książka).

6 komentarzy:

  1. Do tego dodaję prażone orzeszki piniowe :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pyszne, ale windują cenę :-)

      Usuń
    2. a to nie fajnie... to chociaż sezam albo słonecznik

      Usuń
    3. Słonecznik jest tani. Super będzie podprażony. Dzięki 🌻

      Usuń
  2. Bardzo lubię takie sałatki - moje smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mało tu u mnie sałatek, ale szukajcie a znajdziecie ;-)

      Usuń

Dziękuję

Zupa kolagenowa

Co bardziej wrażliwych uprasza się o nie czytanie. Zupa gotowana jest bowiem na cielęcych kościach ze szpikiem. Potrzebna każdemu kto pracuj...