05/02/2019

Zupa krem z ciecierzycy

Bardzo lubię ciecierzycę: w sałatkach, hummusie, falafelach a nawet w zupach. Ta jest rewelacyjna (sprawdzałam również na mężu - smakowała).


Składniki200 g suszonych ziaren ciecierzycy, ziele angielskie i liść laurowy, 1 łyżka masła klarowanego, 1 cebula, 2 łodygi selera naciowego, 1 ząbek czosnku, 350-400 ml bulionu, 1-2 łyżki kaparów, sól i pieprz do smaku.

Ciecierzycę wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i zostawiamy na noc do namoczenia.
Następnego dnia ciecierzycę odcedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości (godzinę lub odrobinę dłużej) z liściem laurowym i zielem angielskim, solimy pod koniec. Ugotowane ziarno odcedzamy.
Warzywa (cebula, marchew, seler) drobno kroimy i przesmażamy z przyprawami, na sam koniec dodając cienko pokrojony w plastry czosnek. 
Bulion podgrzewamy, dodajemy przesmażone warzywa i ciecierzycę, podgrzewamy parę minut. Na koniec dodajemy przepłukane kapary, doprawiamy do smaku i rozcieramy za pomocą blendera ręcznego.
Zupę podajemy posypaną ciecierzycą, kaparami i posypką.


(a to już gołębie ślady na szybach, 
strasznie u nas pochmurno ostatnio)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję