Składniki: 200 g suszonych ziaren ciecierzycy, ziele angielskie i liść laurowy, 1 łyżka masła klarowanego, 1 cebula, 2 łodygi selera naciowego, 1 ząbek czosnku, 350-400 ml bulionu, 1-2 łyżki kaparów, sól i pieprz do smaku.
Ciecierzycę wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i
zostawiamy na noc do namoczenia.
Następnego dnia ciecierzycę odcedzamy, zalewamy świeżą
wodą i gotujemy do miękkości (godzinę lub odrobinę dłużej) z liściem laurowym i zielem angielskim, solimy pod koniec. Ugotowane ziarno
odcedzamy.
Warzywa (cebula, marchew, seler) drobno kroimy i przesmażamy z przyprawami, na sam koniec dodając cienko
pokrojony w plastry czosnek.
Bulion podgrzewamy, dodajemy przesmażone warzywa i
ciecierzycę, podgrzewamy parę minut. Na koniec dodajemy przepłukane kapary,
doprawiamy do smaku i rozcieramy za pomocą blendera ręcznego.
Zupę podajemy posypaną ciecierzycą, kaparami i posypką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję