Składniki: 200 g czarnej suszonej fasoli, 1 liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego, 1 mała cebula,1 ząbek czosnku,1 mała suszona papryczka chili, 600 ml bulionu warzywnego lub rosołu, sól i pieprz do smaku, dekoracja do wyboru: szczypior, marchew, nasiona
konopi siewnych, pestki dyni, kolorowa papryka, kukurydza, awokado (polecam!), kleks śmietany, tarty cheddar..
Fasolę zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na noc do
namoczenia. Rano odcedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości wraz z
zielem angielskim, liściem laurowym, cebulą, czosnkiem i papryczką (godzinę lub
trochę dłużej). Odcedzamy, usuwamy dodatki.
Ugotowaną i odcedzoną fasolę, zalewamy bulionem i
rozcieramy blenderem tak, aby zostały też większe, chrupiące kawałki, doprawiamy
do smaku. Zupę rozlewamy do misek i dekorujemy.
Generalnie nie lubię zup-kremów, ale w przypadku fasoli "miazgowanie" ma sens - ułatwia trawienie ciężkostrawnych strączków.
Generalnie nie lubię zup-kremów, ale w przypadku fasoli "miazgowanie" ma sens - ułatwia trawienie ciężkostrawnych strączków.
Brzmi ciekawie i bardzo pożywnie :)
OdpowiedzUsuń