Dorsz z natury jest mdły, ale ma przyjemne, zwarte mięso. Wystarczy go upiec z warzywami (szpinak, marchew, cebula, pomidorki - też wchodzą w grę) i już nabiera sznytu. Z jabłkiem i musztardą - rewelacja.
Składniki: polędwica z dorsza, 2 jabłka odmiany szara reneta, 1-2 łyżki oleju, sól i pieprz do smaku, 2 łyżki musztardy francuskiej, 1-2 łyżeczki masła.
Rybę dokładnie płuczemy i osuszamy ręcznikiem
papierowym. Jabłka myjemy i kroimy w plasterki. Piętki jabłek w kostkę.
Na dnie ceramicznego albo szklanego żaroodpornego naczynia sypiemy trochę soli i
pieprzu, układamy plasterki jabłek. Rybę oprószamy solę, pieprzem i układamy
na jabłkach.
Wierzchnią stronę ryby smarujemy musztardą, całość
skrapiamy olejem, posypujemy jabłkiem pokrojonym w kostkę. Na wierzchu
kładziemy kilka wiórków zimnego masła.
Przykrywamy i wkładamy do nagrzanego do 200-210 stopni
piekarnika. Pieczemy 15 minut i kolejnych 5-10 bez przykrycia.
Dorsza możemy też piec porcjami w tzw. papilotach, czyli pakunkach z papieru do pieczenia. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję