Składniki: 4 fenkuły,1 cebula, 1 łyżka masła klarowanego, sól i pieprz do smaku, 200 g mozzarelli, uprażona bułka tarta (100 g bułki i 25 g
masła).
Fenkuły blanszujemy przez 8 minut w osolonej wodzie.
Następnie zdejmujemy zewnętrzne liście i układamy je na wysmarowanej masłem
formie.
Wnętrza fenkułów kroimy w kostkę, cebule siekamy i
lekko podsmażamy, dodajemy fenkuły i razem podduszamy.
Mozzarellę kroimy w
kostkę, mieszamy z fenkułem i tak przyrządzoną masą napełniamy łódeczki.
Na
patelni rozpuszczamy masło i ciągle mieszając podsmażamy bułkę tartą. Każdą
łódeczkę posypujemy uprażoną bułką tartą. Całość zapiekamy w temperaturze 180
stopni przez około 15 minut.
Można też wierzchnie, twarde warstwy odłożyć do gotowania wywarów i zrobić zapiekankę bez łódeczek. Mi ta prostsza, choć mniej fotogeniczna wersja lepiej smakuje. Do chleba.
Można też wierzchnie, twarde warstwy odłożyć do gotowania wywarów i zrobić zapiekankę bez łódeczek. Mi ta prostsza, choć mniej fotogeniczna wersja lepiej smakuje. Do chleba.
Przepis już za moment - wraz z innymi postnymi propozycjami - ukaże się w marcowym "Tak Rodzinie" :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję