18/02/2019

Fenkuły z mozzarellą zapiekane

Dwa trudne smaki: kasztanów jadalnych (piniowo-orzechowy) i fenkułów (naciowoselerowo-anyżowy). Dziś oswajamy ten drugi.



Składniki4 fenkuły,1 cebula, 1 łyżka masła klarowanego, sól i pieprz do smaku, 200 g mozzarelli, uprażona bułka tarta (100 g bułki i 25 g masła).

Fenkuły blanszujemy przez 8 minut w osolonej wodzie. Następnie zdejmujemy zewnętrzne liście i układamy je na wysmarowanej masłem formie.
Wnętrza fenkułów kroimy w kostkę, cebule siekamy i lekko podsmażamy, dodajemy fenkuły i razem podduszamy. 
Mozzarellę kroimy w kostkę, mieszamy z fenkułem i tak przyrządzoną masą napełniamy łódeczki. 
Na patelni rozpuszczamy masło i ciągle mieszając podsmażamy bułkę tartą. Każdą łódeczkę posypujemy uprażoną bułką tartą. Całość zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.
Można też wierzchnie, twarde warstwy odłożyć do gotowania wywarów i zrobić zapiekankę bez łódeczek. Mi ta prostsza, choć mniej fotogeniczna wersja lepiej smakuje. Do chleba.

Przepis już za moment - wraz z innymi postnymi propozycjami - ukaże się w marcowym "Tak Rodzinie" :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję