Autoreklama

Autoreklama

2017/10/16

Z dziwactw - sorgo

Tysiącletnie, niezmodyfikowane genetycznie zboże bezglutenowe pochodzenia afrykańskiego. Pomocne w leczeniu nowotworów jelita grubego (antyoksydanty), w stabilizacji układu nerwowego (tryptofan, witamina B6) i nadciśnienia (dużo potasu, mało sodu). Dobre dla diabetyków i osób z chorobą hashimoto. 


Na kuchennej półce stoi najczęściej jako mąka lub drobna kaszka. Robię z niej naleśniki i budyń zbożowy. Ma delikatny, lekko orzechowy smak, dobrze zastępuje mocno zmodyfikowaną już kukurydzę (ziarna można prażyć jak popcorn!).

Przepisy:
naleśnikiklik 
tym razem daję 200g mąki orkiszowej i 100g z sorgo
budyń zbożowyklik 
z sorgo (60%) i brązowego ryżu (40%) - kaszka instant Nominalu
czekopastaklik
z banana i awokado, pasuje zarówno do naleśników, jak i budyniu, posypuję pistacjami, polewam odrobiną nierafinowanego oleju migdałowego.

4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Kiedyś proso (kaszę jaglaną) kupowało się kanarkom:)
      A dziś proszę - królowa wszystkich kasz!

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dziś znowu to zrobiłam! (naleśniki z sorgo)

      Usuń

Dziękuję

Totalna zmiana perspektywy

Rondo de Gaulle'a - dachy. Warszawa to dla mnie trudny fotograficznie temat, który okazuje się być bardzo owocny, jeśli tylko pozw...