Na kuchennej półce stoi najczęściej jako mąka lub drobna kaszka. Robię z niej naleśniki i budyń zbożowy. Ma delikatny, lekko orzechowy smak, dobrze zastępuje mocno zmodyfikowaną już kukurydzę (ziarna można prażyć jak popcorn!).
Przepisy:
tym razem daję 200g mąki orkiszowej i 100g z sorgo
z sorgo (60%) i brązowego ryżu (40%) - kaszka instant Nominalu
czekopasta - klik
z banana i awokado, pasuje zarówno do naleśników, jak i budyniu, posypuję pistacjami, polewam odrobiną nierafinowanego oleju migdałowego.
Mniam, jedzenie dla gołębi! ;)
OdpowiedzUsuńKiedyś proso (kaszę jaglaną) kupowało się kanarkom:)
UsuńA dziś proszę - królowa wszystkich kasz!
Mniam :)
OdpowiedzUsuńDziś znowu to zrobiłam! (naleśniki z sorgo)
Usuń