Składniki:
- 300g mąki pszennej
- 3 jajka od kurki wolnej,
- 1 szklanka (250ml) mleka
- i 1 szklanka wody,
- szczypta soli bez antyzbrylaczy,
- masło klarowane/kokosowe do smażenia.
Wszystkie składniki wrzucam do dużej miski mieszam rózgą tak, aby powstało gęste, płynne ciasto. Odstawiam na ok. 30 minut, aby odpoczęło (stanie się wtedy aksamitne).
Następnie rozgrzewam patelnię, smaruję masłem klarowanym (nadmiar zlewam do miski z ciastem) i smażę naleśniki obustronnie na złoto. Wychodzi 12 - 14 sztuk. Jak potrzebuję mniej robię z proporcji 200g mąki, 2 jajka, po pół szklanki mleka i wody. Czasem ujmuję trochę mąki pszennej a w jej miejsce dodaję jakąś bezglutenową.
Polecam z czekopastą z banana i awokado (klik), z masłem orzechowym (klik) i dżemami domowej roboty. A w wersji wypasionej... KLIK!
Polecam z czekopastą z banana i awokado (klik), z masłem orzechowym (klik) i dżemami domowej roboty. A w wersji wypasionej... KLIK!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję