29/01/2016

Korzenne ciasto marchewkowe lub dyniowo-marchewkowe

W smaku przypomina korzenny piernik, naprawdę trudno odgadnąć, że jest z marchwi czy dyni.


Składniki
4 jajka, 
3/4 szklanki cukru, 
1 masło (200g), 
2 szklanki mąki,
2 nieubite szklanki drobno startej marchwi (można dać szklankę marchwi i szklankę startej dyni, dobrze żeby nie była zbyt mokra), 
zmielone przyprawy korzenne: cynamon, galgant/imbir, goździki, gałka muszkatołowa, 
1 płaską łyżkę proszku do pieczenia, 
1 łyżeczkę sody, 
można też dać garść orzechów włoskich albo suszonych moreli.


Jajka ubijam z cukrem na puszysto. Następnie stopniowo dodaję miękkie masło cały czas ubijając. Do drugiej miski przesiewam mąkę, mieszam z przyprawami, proszkiem i sodą. Stopniowo wsypuję mąkę do masy jajecznej, mieszam, a następnie łączę wszystko ze startymi warzywami i bakaliami. Masę wykładam do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piekę około godzinę w 180 stopniach (do tak zwanego suchego patyczka). Przed podaniem posypuję pudrem trzcinowym albo polewam pomarańczowym lukrem (puder dobrze wymieszany z odrobiną soku z pomarańczy). 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję