Składniki: 2 szklanki mąki gryczanej lub owsianej (można zmielić w młynku do kawy kaszę lub płatki), 2 łyżki łupin babki jajowatej i/lub nasion babki płesznik, 2 łyżki soli kamiennej, niepełna szklanka letniej wody niechlorowanej.
Mąkę mieszam z babką - łupinami/nasionami. Wlewam taką ilość wody, żeby powstało gęste ciasto. Formuję z niego kulę obtaczając w mące i wkładam do ceramicznego lub szklanego nieprzezroczystego naczynia, przykrywam i odstaw na 2-3 dni w ciemne, ciepłe i suche miejsce.
Zimą zjadam z humusem i oliwkami.
Ku pamięci: przepis pochodzi z książki Szaciłłów "Karolina odNOWA", Wydawnictwo Agora.
Na zdjęciach w roli modeli pojawiają się moje dzieci:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję