28/01/2016

Zdrowe pieczywo - fermentowane chapati (gryczane lub owsiane)

Kiedy nie mam zakwasu a drożdży unikam nastawiam chapati.


Składniki: 2 szklanki mąki gryczanej lub owsianej (można zmielić w młynku do kawy kaszę lub płatki), 2 łyżki łupin babki jajowatej i/lub nasion babki płesznik, 2 łyżki soli kamiennej, niepełna szklanka letniej wody niechlorowanej.

Mąkę mieszam z babką - łupinami/nasionami. Wlewam taką ilość wody, żeby powstało gęste ciasto. Formuję z niego kulę obtaczając w mące i wkładam do ceramicznego lub szklanego nieprzezroczystego naczynia, przykrywam i odstaw na 2-3 dni w ciemne, ciepłe i suche miejsce.

Wyjmuję ciasto, krótko zagniatam i formuję z niego walec, odcinam po kawałku i zgniatam ręką a potem rozwałkuję na grubość 1-2 milimetrów. Piekę na suchej patelni z dwóch stron aż się przyrumieni (idealna byłaby płyta węglowa, można też bezpośrednio nad palnikiem, przed pieczeniem można posmarować placuszki roztopionym klarowanym masłem). Dobrze przefermentowane potrafią nadymać się niczym indyjskie chlebki roti.

Zimą zjadam z humusem i oliwkami.


Ku pamięci: przepis pochodzi z książki Szaciłłów "Karolina odNOWA", Wydawnictwo Agora.

Na zdjęciach w roli modeli pojawiają się moje dzieci:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję