(przekwitły kasztany, w tym roku wszystko wcześniej)
Kwiatostany rozkładam na gazecie, żeby opuściły je róże żyjątka. Staram się nie zgubić zbyt dużo żółtego pyłku. Wodę z cukrem zagotowuję i studzę. Zalewam zimnym syropem kwiatostany i przykrywam (używam zamykanego, szklanego wyparzonego naczynia, można słoika lub miski i talerza - to przyspiesza namnażanie specjalnych drożdży występujących na kwiatach bzu).
Następnego dnia można już zlać syrop, zagotować i uzupełnić do smaku sokiem z cytryny oraz wodą z miodem (podawać schłodzony), ale można też poczekać 2-3 dni aż całość zacznie lekko fermentować (zaglądajmy i wąchamy codziennie, jeśli pojawią się ślady pleśni będziemy musieli całość wyrzucić).
Pierwsze leciutkie bąbelki to znak, że proces ruszył, wtedy wyrzucamy kwiatostany, bzowy syrop przelewamy do większego naczynia i uzupełniamy wystudzonym syropem cukrowym (ok. pół kilo cukru na 5 litrów wody, sok z 3-4 cytryn). Przelewamy do butelek i zatykamy gazą (nie radzę szczelnie korkować - buzuje i może eksplodować). Napój nadaje się do picia po 3-5 dniach, kiedy część cukru zmieni się w alkohol.
Taki musujący napój z kwiatostanów bzu i cukru w Anglii, Szwecji i na Węgrzech można powszechnie kupić w sklepach. Przepis (inspiracja "Dziką kuchnią" Łukasza Łuczaja) zostawiam na kolejne lata i dla Beaty.
Innym sposobem na wykorzystanie kwiatów jest smażenie ich w cieście naleśnikowym.
Ooo, nie znałam tego przepisu. Zrobiłam syrop pierwszy raz w życiu, bo poznałam go dopiero w zeszłym roku, będąc na wakacjach w leśniczówce. Pycha!
OdpowiedzUsuńNalewka też jest pycha. Ciotka Irka z Torunia robi u nas wyborną. Super smak na syrop.
UsuńPróbowałaś może zrobić ocet bzowy? Idę urwać kilka kwiatów i nastawię. Może się uda, skoro piszesz, że ma jakieś tam drożdże :)
OdpowiedzUsuńOctu nie. Dzikie drożdże bytują na kwiatostanach dzikiego bzu od średniowiecza i jeszcze wcześniej 😀😁
UsuńMam tu długie kilometry rosnącego bzu, tylko spirytusu nie mam, a tu się okazuje, że do nalewki nie jest potrzebny :) ekstra. Lubię zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńNie strzepuj pyłku - jest ważny 😊
Usuń