Autoreklama

2016/08/08

Szałowe chipsy szałwiowe i racuchy z kwiatów cukinii

Zaczęło się od kwiatów cukinii, które od jakiegoś już czasu koniecznie chciałam spróbować, a skończyło na ukochanych czipsach z listków szałwii, przy czym słone ciasto piwne pasuje mi bardziej do szałwii, a słodkie - koniecznie z cynamonem - do kwiatów cukinii (smakują wtedy jak wiejskie racuchy).


Ciasto piwne: pół szklanki jasnego piwa, pół szklanki jasnej mąki orkiszowej, szczypta soli, przyprawy.

Pamiętajmy - do piwa sypiemy mąkę (nie odwrotnie), cały czas mieszając, żeby nie powstały grudki. Na patelnię wylewamy olej, tak żeby dobrze pokrył dno i mocno się rozgrzał. Opłukane i osuszone listki szałwii (z męskich kwiatów cukinii usuwamy pręciki) moczymy w cieście i smażymy z obu stron na złoto. Osączamy na papierowym ręczniku i voila!

Szczegółowo przepis na racuchy z kwiatów cukinii - klik.
Śledźcie też fb sklepuhildegardy - klik, może w końcu pojawią się tam jakieś kulinarne filmiki?:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję

Letnie racuchy

A kto ma już dość wywarów z młodej włoszczyzny, greckich sałatek i mizerii, ten odgrzewa stary wiejski przepis na racuchy. Składniki :...