Autoreklama

2016/08/13

Kuchnia mojego dzieciństwa - pączki serowe

Podczas smażenia same się obracają, co od dziecka wprawia mnie w zachwyt. Nieziemsko smaczne!



Składniki: pół kilograma białego sera, pół szklanki cukru, 2 szklanki mąki (można użyć orkiszowej) i jeszcze trochę do obsypywania, 1 łyżka sody, 5 całych jajek, 1 łyżka spirytusu lub octu.

Ser przepuszczam przez maszynkę i mieszam ze wszystkimi składnikami. Ciasto jest miękkie i trochę lepi się do rąk, ale to nie szkodzi. Na talerzyk sypię mąkę, urywam po kawałku ciasta, obtaczam je w mące i formuję małe pączki (duży orzech włoski). Smażę w dużej ilości tłuszczu (musi być dobrze rozgrzany i lekko falować). Osączam na papierowym ręczniku, przed podaniem posypuję cukrem pudrem.

2 komentarze:

Dziękuję

Dudy w makaronie

Lejkowce dęte to ulubione grzyby syna. Świetnie nadają się na farsz do pierogów, ale u nas prawdziwą furorę robią zapieczone z bułką tartą w...