05/09/2019

Chleb czekoladowy

Orkiszowiec na zakwasie z dodatkiem kakao i czekolady - ulubiony córki. Zostawiam przepis.


Składniki: 

  • 2 szklanki jasnej mąki orkiszowej typ 700 (300 g), 
  • płaska łyżeczka soli bez antyzbrylaczy, 
  • 1 niepełna szklanka zakwasu orkiszowego (200 g), wcześniej dokarmionego (4 łyżki zakwasu-startera mieszam z 1 szklanką mąki orkiszowej pełnoziarnistej i niepełną szklanką ciepłej, przegotowanej wody, odstawiam na 8 godzin, potem odmierzam 200 g a resztę chowam do lodówki na kolejne pieczenie), 
  • około 1 szklanka wody wody (250 ml), 
  • 4 łyżki dobrej jakości kakao, 
  • 2-3 łyżki miodu lub słodu (daktylowego, orkiszowego, syropu klonowego), 
  • dropsy czekoladowe (czasem można kupić) albo gorzka czekolada pokrojona na kawałeczki, 
  • plus mąka orkiszowa do podsypywania i masło do natłuszczenia keksówki.

W dużej misce mieszam wszystkie składniki (czekoladowe dropsy lub kawałki czekolady dodaję na koniec) i wyrabiam ciasto, pod koniec lekko podsypując go mąką, żeby nabrało kształtu. Jest lejące, ale sprężyste i prawie nie klei się do rąk. 
Foremkę natłuszczam masłem, wkładam do niej ciasto. Zostawiam na kilka godzin w ciepłym miejscu. 
Gdy ciasto wyrośnie nastawiam piekarnik na maksymalną temperaturę i zaparowuję go (na dno wstawiając żaroodporne naczynie z wrzątkiem). Piekę 20-25 minut, zostawiam chwilę w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, potem wyjmuję z formy i studzę na kracie.


Moja modelka wreszcie wydobrzała (oczy i dłonie odpuchły po ataku alergii) i mogłam zarządzić sesję, co bardzo lubię. W nagrodę dostała zdrową słodycz - pajdę chleba z bieluchem i figą (bez maku i pasternaku;)) Pycha!

A moje chłopaki wróciły z Pragi i chcą męskich obiadów :)

3 komentarze:

  1. Zdrowa i własna modelka to podstawa :)
    Ten chlebek w smaku przypomina może chlebki tureckie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A wiesz, że trochę tak.. kojarzy się z tureckimi chlebkami 😊

      Usuń

Dziękuję