27/10/2016

Kule mocy - ryżowe, orkiszowe, daktylowe

Nie trafiłam kulą w płot - "kule mocy" i "galaretki orzeźwienia" smakowały przedszkolakom. Co jednak począć, gdy dziecko ma alergię na gluten, orzechy, cytrusy i nabiał jednocześnie? Idealne będą ryżowe kule mocy 🍚 (a właściwie mochi, czytaj moczi - poinstruował mnie syn - fan kultury japońskiej 🍡). 



Mochi to potrawa lecznicza, powszechnie stosowana w Japonii, lekkostrawna i doskonała również w okresie rekonwalescencji. Jeśli chcemy, by mochi było słodkie możemy je nadziać owocami (banany i daktyle są najsłodsze) i obtoczyć w wiórkach kokosowych. Wytrawne mochi - z kurkumą i sezamem albo lnem (jak na zdjęciu), dobrze smakują z sosem sojowym. Japończycy nadziewają swoje mochi pastą ze słodkiej czerwonej fasoli i formują również w kwadraty 🍢🍙🍥


Składniki na ryżowe kule mocy: 3 filiżanki ryżu (kleistego, np. arborio), 5 filiżanek wody, szczypta soli bez antyzbrylaczy.

Ryż gotujemy w osolonej wodzie na małym ogniu przez 2-3 godziny (jak woda odparowuje trzeba uzupełnić, w szybkowarze wystarczy 20 minut). Jak lekko przestygnie mielimy go w maszynce do mięsa na pastę (można je ucierać czy utłuc, np. w nietłukącej się misce z nierdzewnej stali albo w naszej tradycyjnej makutrze - jak ktoś jeszcze taką ma - chodzi o to, by wszystkie ziarna popękały). Następnie zwilżonymi rękami formujemy kuleczki, nadziewamy i obtaczamy.




Składniki na orkiszowe kule mocy: 1 szklanka mleka (może być roślinne np. migdałowe), pół szklanki grysiku orkiszowego (kaszy manny), 1 łyżeczka masła (śmietankowego lub kokosowego), 1 szczypta soli bez antyzbrylaczy, słód orkiszowy lub daktylowy albo syrop malinowy do polania. Potrzebny będzie też rondelek lub mały garnek z przykrywką i łyżka do lodów.

Mleko podgrzewamy z masłem. Gdy zaczyna wrzeć cienkim strumieniem wsypujemy grysik, cały czas mieszając, żeby nie powstały grudki. Przykrywamy i gotujemy jeszcze jedną minutę na małym ogniu. Nakładamy łyżką do lodów lub wilgotnymi dłońmi formujemy małe kulki, można je obtoczyć w wiórkach kokosowych albo maku.


Składniki na daktylowe kule mocy: 1 szklanka daktyli bez pestek, grubo pokrojone migdały, orzechy włoskie (im więcej, tym lepiej), do obtoczenia (do wyboru) wiórki kokosowe, cynamon cejloński, kakao, mak.


Daktyle gotujemy w wodzie 5 minut, odcedzamy i starannie blendujemy na gładką masę. Następnie dodajemy migdały/orzechy włoskie, formujemy małe kuleczki i obtaczamy je w wybranych dodatkach.

2 komentarze:

Dziękuję