25/05/2019

Skrzydełka (lub podudzia) na grilla

Aromatyczne, lepkie, kwaskowo-ziołowe - pyszne! Dziś były opiekane w piekarniku, ale przepis jest szykowany na świeże powietrze. Skrzydełka sprawdzają się na grillu, udka lepiej wychodzą w piekarniku.



Składniki

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka, 
  • na marynatę200 ml świeżego soku z pomarańczy, 6 łyżek marmolady pomarańczowej lub morelowej, zioła i przyprawy4 czubate łyżeczki ziół greckich do sałatek, 2 czubate łyżeczki cynamonu, 1 czubata łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka ostrej papryki (pieprzu cayenne), 2 duże ząbki czosnku, drobno posiekane albo przeciśnięte przez praskę, sól i pierz do smaku,
  • masło do obłożenia mięsa (zamiennie można dodać oleju do marynaty).

Składniki marynaty wrzucam do słoika, zakręcam i porządnie wstrząsam aż się połączą.
Skrzydełka wykładam do dużej miski i zalewam marynatą, przykrywam szczelnie i wstawiam na noc do lodówki (jak brakuje nocy to chociaż na godzinę - dwie).
Potem wyjmuję je z marynaty (nie wylewam jej!) i piekę w piekarniku lub na grillu. W trakcie pieczenia przekręcam i skrapiam marynatą. Cukier z marynaty skarmelizuje się i skrzydełka będą miejscami czarne, ale to nic nie szkodzi – przed podaniem sprawdzam, czy mięso w środku jest dopieczone.
Wstawiam rondelek na duży ogień, wlewam do niego resztę marynaty i doprowadzam do wrzenia. Gotuję ja ją kilka minut, aż się zredukuje i zamieni w sos. Podaję w miseczce z pieczonymi skrzydełkami albo polewam je przed podaniem.

Zamiast pomarańczowego może być sok jabłkowy, wymieszany z marmoladą śliwkową i majerankiem. Przepis wszedł do kanonu domowych obiadów.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję