Składniki na zaczyn (mała porcja): 1 szkl jasnej mąki orkiszowej, 1 łyżka surowego cukru trzcinowego (najlepiej
drobnego), 1 szklanka maślanki lub kefiru (jogurtu naturalnego, jeśli jest bardzo gęsty odrobinę rozcieńczamy wodą), 1/2 szklanki orkiszowego zakwasu (prosto z lodówki, bez
wcześniejszego dokarmiania).
Wszystkie składniki mieszam aż się połączą.
Przykrywam i pozostawiam w temperaturze pokojowej całą noc.
Następnie składniki na ciasto: cały wcześniejszy zaczyn, 1 duże jajko od kur z naturalnego chowu, 4 łyżki oleju i
jeszcze trochę do smażenia, 1/4 łyżeczki soli kamiennej bez antyzbrylaczy, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, szczypta prawdziwej wanilii lub cukier waniliowy.
Wszystkie składniki krótko miksuję do połączenia
się.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję