Autoreklama

2016/01/29

Naleśniki nasze ulubione

Są naszym "daniem narodowym" - robię je nawet dwa razy w tygodniu, czasem kolorowe. Do samodzielnego wykonania przez dzieci. Jak zrobić różowe?


Składniki: 300g mąki pszennej (wiejska od teściów lub orkiszowa), 3 jajka (od kurki wolnej), 1 szklanka (250ml) surowego mleka i 1 szklanka wody, szczypta soli bez antyzbrylaczy, masło klarowane do smażenia.

Wszystkie składniki wrzucam do dużej miski mieszam rózgą tak, aby powstało gęste, płynne ciasto. Odstawiam na ok. 30 minut, aby odpoczęło (stanie się wtedy aksamitne). 

Następnie rozgrzewam patelnię, smaruję masłem klarowanym (nadmiar zlewam do miski z ciastem) i smażę naleśniki obustronnie na złoto. Wychodzi 12 - 14 sztuk. Jak potrzebuję mniej robię z proporcji 200g mąki, 2 jajka, po pół szklanki mleka i wody. Czasem ujmuję trochę mąki pszennej a w jej miejsce dodaję jakąś bezglutenową. 

PS. Jeśli chcecie różowe zastąpcie w przepisie szklankę wody sokiem z buraków! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję

Zupa kolagenowa

Co bardziej wrażliwych uprasza się o nie czytanie. Zupa gotowana jest bowiem na cielęcych kościach ze szpikiem. Potrzebna każdemu kto pracuj...