Autoreklama

Autoreklama

2016/01/29

Naleśniki nasze ulubione

Są naszym "daniem narodowym" - robię je nawet dwa razy w tygodniu. 



Składniki: 300g mąki pszennej (wiejska od teściów lub orkiszowa, czasem dodaję jakiejś innej - jaglanej, z sorgo - w proporcjach 2:1), 3 jajka od kurki wolnej, 1 szklanka (250ml) surowego mleka i 1 szklanka wody, szczypta soli bez antyzbrylaczy, masło klarowane do smażenia.

Wszystkie składniki wrzucam do dużej miski mieszam rózgą tak, aby powstało gęste, płynne ciasto. Odstawiam na ok. 30 minut, aby odpoczęło (stanie się wtedy aksamitne). 

Następnie rozgrzewam patelnię, smaruję masłem klarowanym (nadmiar zlewam do miski z ciastem) i smażę naleśniki obustronnie na złoto. Wychodzi 12 - 14 sztuk. Jak potrzebuję mniej robię z proporcji 200g mąki, 2 jajka, po pół szklanki mleka i wody. Czasem ujmuję trochę mąki pszennej a w jej miejsce dodaję jakąś bezglutenową. 

Polecam z czekopastą z banana i awokado (klik), z masłem orzechowym (klik) i dżemami domowej roboty. A w wersji wypasionej... KLIK!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję

Skraplanie

Dawne wzorki malowane przez mróz na szybach, zastępuje widok wody skroplonej na oknach. Uszczelniliśmy domy a zimy złagodniały. ...