Autoreklama

Autoreklama

2016/01/29

Orzechówka - nalewka z zielonych orzechów włoskich

Zielone, miękkie jeszcze orzechy zbieram z końcem czerwca lub na początku lipca.

Myję je, kroję na ćwiartki (koniecznie w rękawiczkach, barwią ręce) i zalewam czystą wódką/spirytusem (na litr alkoholu 16 orzechów). Po 4 tygodniach zlewam płyn.

Nalewkę stosuję w razie niestrawności lub na przewlekły nieżyt żołądka. Będzie mniej gorzka, jeśli dodamy do niej syrop z cukru lub miód.

Zlana do butelki jest czarna jak smoła:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję

Kto ma "Apetyt" na Bourdaina? - recenzja książki kulinarnej

Bardzo zaskakująca książka i w pewnym sensie uwalniająca. Nie z uwagi na przepisy, ale z powodu idei, że (również) w kuchni liczy się pasja,...