Autoreklama

Autoreklama

2016/01/28

Szarlotka uniwersalna (przepis-baza na ciasto kruche)

Ten przepis jest dla mnie bazą na kruche ciasto, dowolnie wymieniam w nim owoce a nawet kształty: kruszonka - angielska kratka, rogaliki - proszę bardzo. To dlatego nie mogło go tutaj zabraknąć.


Składniki: 3 szklanki mąki pszennej (jasnej orkiszowej), 1 niepełna szklanka cukru (trzcinowego), 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 kostka masła, 4 jajka (od kurki wolnej), opcjonalnie cukier waniliowy. Na nadzienie: 2 kg jabłek (antonówka, szara reneta), kilka łyżek cukru (nie więcej niż 10), 1 łyżka cynamonu.

Jabłka obieram i kroję w słupki. Przesmażam krótko z cukrem i cynamonem. W dużej misce mieszam mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaję 3/4 szklanki cukru (jak mam również waniliowego) i starte na tarce masło. Siekam to wszystko razem nożem (skrobakiem do ciasta). Dodaję jedno całe jajko oraz 3 żółtka (białko i reszta cukru będą potrzebne potem) i szybko zagniatam ciasto. Dzielę je na dwie części, jedną rozwałkowuję bezpośrednio na papierze do pieczenia, drugą formuję w walec i wkładam do zamrażarnika  (jeśli chcę wyciąć paski na angielską kratę, obie części rozwałkowuję na osobnych papierach). Papier z ciastem wkładam do formy i na pół godziny do lodówki.

Jak ciasto stwardnieje rozgrzewam piekarnik, białka z jajek ubijam na sztywną pianę, dodając stopniowo pod koniec resztę cukru, stale ubijając. Teraz na formę z ciastem wykładam jabłka (lubię je też posypać orzechami włoskimi), na to pianę z białek i przykrywam startą na tarce drugą częścią ciasta. Piekę w 175 stopniach godzinę. Jeśli wierzch za mocno się rumieni można go przykryć folią aluminiową. Przestudzoną posypuję pudrem (najlepiej trzcinowym).

Ku pamięci: przepis pochodzi z książki Agaty Królak "Ciasta, ciastka i takie tam", Wydawnictwa Agora.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję

Skraplanie

Dawne wzorki malowane przez mróz na szybach, zastępuje widok wody skroplonej na oknach. Uszczelniliśmy domy a zimy złagodniały. ...