26/06/2019

Ciasto ucierane z miętą lub melisą

Przepis - baza. Można też z innymi owocami, ale spróbujcie połączenia czerwonych porzeczek i mięty - jest rewelacyjne! Świetnie smakuje też melisa z malinami.


Składniki: 2 szklanki mąki,  2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, 1 kostka masła (200g), 1 niepełna szklanka cukru (ja daję 3/4), 4 jajka, ½ szklanki mleka, sok z połówki cytryny, mały pęczek świeżej mięty/melisy, 2 szklanki porzeczek/malin/innych owoców.

Suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, sól) mieszam w małej misce.
Miękkie masło ucieram (mikserem) z cukrem na puszystą masę, dodaję po 1 jajku, dobrze ucierając przed dodaniem kolejnego. Następnie, wciąż ubijając, wlewam cienkim strumieniem mleko. (Kompletnie nie zrażajcie się wyglądem ciasta na tym etapie - i tak się uda).
Wrzucam pokrojoną miętę, dodaję suche składniki, mieszam i na koniec dodaję sok z cytryny, mieszam.
Połowę masy wykładam do blaszki, rozsypuję na niej owoce i przykrywam drugą połową ciasta (maliny można powtykać na wierzch). Piekę 40 minut w 180 stopniach, do tak zwanego suchego patyczka. Studzę na kratce. Przed podaniem dekoruję świeżym ziołem i posypuję pudrem. Pycha!



To w tym celu mam plantację mięty i melisy pod domem.




3 komentarze:

  1. Takie ciacha z owocami lubię najbardziej :)
    Mniam! Smacznego lata!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję