20/03/2019

Ryżanka inaczej (congee z kimchi)

Z serii probiotyki w słoiku: congee z kimchi (kondżi z kimczi) czyli ryżanka zalana sosem sojowym, podana z japońską kiszonką (pekinka, marchewka, jabłko, rzodkiew, rzepa, imbir, chilli gochugar). Powiem Wam wrażenia zdrowo niezapomniane. Pierwsze kimchi jadłam w Mushi Sushi i byłam zszokowana ostrością - stąd łagodny dodatek rozgotowanego ryżu. 



PS. Okazało się, że kimchi jeszcze lepiej smakuje na żytnim chlebie z pastą z białej fasoli :)

8 komentarzy:

  1. Przepadam za tą kapuchą! Robiłam sama, ale chwilowo ani słoja, ani miejsca w lodówce.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja kupna. Przyjdzie na to czas, przyjdzie czas:)

      Usuń
    2. O, nowa sprawa, ale adres chyba z recyklingu? :) Będę odwiedzać!

      Usuń
  2. Przypomniałaś mi właśnie książkę "Zaproszenie na kimchi" Leny Świadek, którą kiedyś czytałam, ale kimchi dotychczas nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie znam. A Lena to bardzo lubiane przeze mnie imię, jeszcze zanim stało się popularne:)

      Usuń
    2. Dzięki; zapisałam sobie. :-)

      Usuń
  3. Zapowiada się bardzo ekstra smacznie, no i zdjęcia, świetne!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję