07/02/2017

Korzenny kisiel z pomarańczy

Pomarańcze są wychładzające, więc świetnie sprawdzają się w gorączce, zaopatrując nas dodatkowo w witaminę C. Jednak zmarzluchom polecam raczej kisiel z ich soku z rozgrzewającymi przyprawami i płatkami owsianymi albo kompot z pomarańczy i marchwi.

Składniki na kisiel: 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy, 2 łyżeczki skrobi z kuzu* (tapioki, kukurydzianej lub ziemniaczanej - do wyboru), przyprawy korzenne (świetnie sprawdza się galgant i goździki).

1/4 szklankę soku mieszam z kuzu. Resztę zagotowuję w rondelku z korzennymi przyprawami. Jak zaczyna wrzeć wlewam skrobię z sokiem do gotującego się płynu, mieszając. Trzymam chwilę na małym ogniu aż kisiel się zagotuje i zgęstnieje. Można dosłodzić miodem albo wkroić słodkiego ananasa i dodać płatki (po zamieszaniu pięknie wirują). Zjadamy jeszcze ciepłe.

* skrobia kuzu wspiera jelita, pisałam o niej tutaj - klik a zestaw pomarańcze-ananas-owies jest dobry na stawy i ścięgna; wypróbujcie też kisiel z soku ananasowego z płatkami jaglanymi - klik (mój ulubiony).

2 komentarze:

Dziękuję