18/02/2017

Kotlety z ryżu i jaj - "Kuchnia dwudziestolecia"

"Kucharstwo jest podstawą dobrobytu w rodzinie", ale nie jakieś wyszukane, restauracyjne, tylko proste, zdrowe, smaczne i ekonomicznie zarządzane. Czytam właśnie "Kuchnię dwudziestolecia" wypożyczoną w bibliotece, najbardziej podobają mi się w niej dania jarskie. Oto kotlety z ryżu i jaj, po moich niewielkich przeróbkach.


Składniki: 6 wiejskich jaj, 200g ryżu (najlepiej okrągłego, kleistego, jak do risotto), 1 pęczek koperku (można użyć mrożonego), mąka do obtoczenia kotletów, bułka tarta do panierowania, masło klarowane do smażenia, sól i pieprz do smaku.

Cztery jajka ugotować na twardo. Ostudzić. Obrać i niezbyt drobno posiekać. Ugotować ryż, wymieszać z jajkami. Wbić surowe jajko, dodać posiekany koperek, przyprawić. Jeśli masa jest zbyt sucha, można dodać odrobinę mleka, jeśli niezbyt zwarta - dosypać trochę bułki tartej. Formować kotlety, obtaczać w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażyć na maśle aż się zrumienią. Świetne z groszkiem i marchewką, sałatą albo z fasolką szparagową.

PS. Można użyć ryżu orkiszowego, poszaleć z przyprawami, pasują tu: kmin rzymski, gałka muszkatołowa, bertram, macierzanka. Warto rozważyć też dodanie przesmażonych pieczarek (grzyby są bardzo umami).

3 komentarze:

Dziękuję