13/09/2016

Budyń domowy: czekoladowy albo kasztanowy

Tak jak w przypadku kisieli - KLIK i galaretek - KLIK, mam dla Was dwie propozycje: domowy budyń czekoladowy (przepis w tekście na dole) lub jesienny - z mąki kasztanowej, przygotowany dla Przyjaciół Hildegardy (przepis ze zdjęciem, szczegóły tutaj - klik).


Wersję kasztanową podaję z kawą, aktualne do wyczerpania zapasów (zapraszam), a poniżej stuningowana klasyka.

Składniki: 2 szklanki mleka (można użyć roślinnego, ja lubię Vitariz), 1 łyżka masła (nadaje się również kokosowe), 1 łyżka kakao (najlepiej surowego), 1 łyżka nierafinowanego cukru trzcinowego (lub kokosowego), 2 łyżki mąki ziemniaczanej (lub ryżowej czy z tapioki), 2 żółtka.

Półtora szklanki mleka zagotowuję w rondelku z masłem, cukrem i kakao. Pozostałą część mleka (pół szklanki) miksuję w garnuszku z mąką i żółtkami, następnie wylewam do gotującego się mleka. Gotuję na małym ogniu, od ponownego zawrzenia jakąś minutę. Rozlewam do miseczek.

Jeśli zamiast kakao dodacie kilka kostek dobrej, gorzkiej czekolady, będzie jeszcze lepszy! Wszystkiego smacznego 🌰🍮🍷

3 komentarze:

Dziękuję