21/10/2018

Pumpkin spice latte

Najpierw smak kultowego napoju dla dzieci BoboFrut, potem próba odtworzenia pumpkin spice latte ze Starbucksa (najbliższy 180km od domu). To jest dopiero wyzwanie!



Testowaliśmy też orkiszową wersję kawy z syropem dyniowym i roślinnymi napojami (migdałowym i owsianym). W Ikei proponują kawę kasztanową. Może i tą uda mi się zrobić?

Nektar z dyni gotuję z przyprawami korzennymi (cynamon, galgant, kardamon, goździki plus szczypta gałki muszkatołowej) i cukrem aż zredukuje swoją objętość o połowę i powstanie syrop korzenny. Ten mieszam pół na pół z mlekiem (ulubionym) i dodaję do kawy (ulubionej). Tu niestety najlepiej sprawdza się mleko tłuste a nawet skondensowane, kawa łagodna, nie mocno palona.

Dobra ta pumpkin spice latte, choć nic nie pobije kawy pomarańczowej, której jestem fanką.

4 komentarze:

  1. Bardzo nie lubię kawy słodkiej, a chyba taki syrop bez cukru będzie niefajny:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cukru jest mało ale i tak jest słodka :)
      Córka jest na tak a ja też mam wątpliwości.

      Usuń

Dziękuję