Autoreklama

Autoreklama

2017/06/10

Kurczak curry

Szoty z kurkumy? Nie, dziękuję, ale dodaję ją do ryżu albo do ciasta, dla koloru i dla zdrowia - działa przeciwzapalnie, przeciwutleniająco i ochronnie na wątrobę (mnie interesuje, że zwiększa również elastyczność wiązadeł i zmniejsza obrzęk stawów). A kurczaka curry lubią wszyscy w rodzinie, można go zrobić kolorowo z czerwoną papryką, kukurydzą i posypując natką pietruszki. Łatwiej jednak o przemyt żółtej papryki w jednolitym otoczeniu, co nie? Kurczak najlepiej wiejski, zagrodowy.


Składniki: 1-1,5 szklanki oleju do smażenia, ok. 2-3 łyżki przyprawy curry, kilka kropel octu balsamicznego, 1 łyżeczkę soli, 1-2 zgniecione ząbki czosnku, 2 podwójne piersi z kurczaka, 30dag ryżu, 1 ziele angielskie, 1 listek laurowy, kilka ziarenek pieprzu (polecam kubeba), pół łyżeczki kurkumy, szczypta soli, pół papryki, mała puszka kukurydzy.

Robię marynatę do mięsa z oleju, curry, odrobiny octu balsamicznego, soli i przeciśniętego czosnku. Czasem aromatyzuję ją gałązką rozmarynu. Mieszam z kurczakiem pokrojonym na kawałki i wkładam do lodówki na kilka godzin.
Ryż gotuję z zielem angielskim, liściem laurowym, solą i kurkumą. Lubię razowy, nierozgotowany.
Paprykę myję, kroję na kawałki i podprażam na suchej patelni (jest wtedy lżej strawna). Przekładam do ryżu, dodaję kukurydzę z puszki. Na patelnię wrzucam mięso i smażę mieszając. Miękkie dodaję do ryżu, mieszam. Danie łatwe do przygrzania. Przed podaniem można posypać zieleniną.

Tymczasem dostałam wypłatę w mące (35 kilo różnego typu!), makaronach (drugie zdjęcie - najlepsze jakie jadłam) i ziołach (moim faworytem jest bertram i pieprz kubeba). Jeśli zdecydujecie się na orkisz, to z serca polecam prastare, lecznicze odmiany - klik. Kurkumę dopadłam w Lidlu;)


7 komentarzy:

  1. Ale się dziś fajnie zgrałyśmy :) Miłego weekendu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda? Jak kolorowo u Ciebie i z galgantem 😊

      Usuń
  2. wspaniale jak tak płacą. Ileż chleba z tej mąki będzie, mniam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekam jeszcze na kilkuletni orkiszowy zakwas😊

      Usuń
    2. ojej, ja mam tylko żytni, ale odnawiany, więc pewnie to się nie liczy :P

      Usuń
    3. Ja nawet wolę żytni. Wieloletni odnawiany to skarb 🍞

      Usuń
    4. 😍🍞 udanych wypieków

      Usuń

Dziękuję

Skraplanie

Dawne wzorki malowane przez mróz na szybach, zastępuje widok wody skroplonej na oknach. Uszczelniliśmy domy a zimy złagodniały. ...