Autoreklama

2016/02/01

Owsianka królewska

Tym razem będzie to post zarówno fotograficzny, jak i kulinarny, a jego tematem - królowa śniadań.




Składniki: 2 łyżeczki masła klarowanego, 3/4 - 1 szklanka płatków owsianych górskich, 2 małe jabłka lub 1 duże, 1 łyżka cukru (trzcinowego, muscovado), pół łyżeczki cynamonu (galgantu, bertramu, nasion babki płesznik - jak są) i garść płatków migdałowych.

Jabłka myję, obieram, kroję na ćwiartki, wydrążam gniazda nasienne i kroję na kawałki. 
Na patelni rozpuszczam 1 łyżeczkę masła, wrzucam jabłka i posypuję je cukrem. Przesmażam mieszając aż cukier dobrze się rozpuści (pod koniec można dodać pokrojonego w plasterki banana). Skarmelizowane owoce przekładam do miski.

Na tej samej patelni znowu rozpuszczam łyżeczkę masła. Sypię płatki i przesmażam mieszając aż zaczną pachnieć orzechowo. Zalewam wrzątkiem (mlekiem roślinnym, sokiem) tak by płyn je przykrył. Zostawiam na małym ogniu aż woda całkiem wyparuje. Podaję z jabłkami/bananami, posypane płatkami migdałów. 

4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Mi się marzy na gruszkach, ze śmietaną i lukrecją:)

      Usuń
  2. Już jestem. Pozdrawiam mocno. Ja z tych, co na śniadanie jajecznica tradycyjna i inne mało owsiane. Trudno, taki mus.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jajecznica jest jak najbardziej OK, z kuminem i białym pieprzem smakuje cudownie:)
      Bądź, Gaju - bardzo lubię narrację na Twoim blogu.

      Usuń

Dziękuję

Dudy w makaronie

Lejkowce dęte to ulubione grzyby syna. Świetnie nadają się na farsz do pierogów, ale u nas prawdziwą furorę robią zapieczone z bułką tartą w...