13/04/2020

Babka mocno cytrynowa

Upieczona i ozdobiona przez Córkę - czas oddać fartucha. Idealna na wielkanocny stół.




Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 250 g cukru,
  • 250 g masła,
  • 4 duże jajka,
  • 1 duża cytryna,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • forma z kominkiem o pojemności 2 litrów.


Cytrynę szorujemy i wyparzamy, skórkę ścieramy na drobnej tarce, sok wyciskamy. Formę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Żółtka ucieramy z miękkim masłem i cukrem na puszysto, dodajemy skórkę i sok z cytryny. Dokładamy piane z białek i delikatnie mieszamy łyżką, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i też mieszamy. 
Wylewamy masę do formy, pieczemy 50 minut do tzw. suchego patyczka.
Podajemy polaną lukrem i udekorowaną.

4 komentarze:

  1. śliczna, nie tylko do jedzenia, jak widać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja upiekłam migdałową babkę, taką na koniec, jak już wszystko zniknie, a poszła pierwsza, jak nigdy...

      Usuń
    2. Migdałowa też brzmi cudnie 🤩😋

      Usuń

Dziękuję