Składniki:
- 250 g mąki pszennej,
- 250 g cukru,
- 250 g masła,
- 4 duże jajka,
- 1 duża cytryna,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- forma z kominkiem o pojemności 2 litrów.
Cytrynę szorujemy i wyparzamy, skórkę ścieramy na drobnej tarce, sok wyciskamy. Formę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Żółtka ucieramy z miękkim masłem i cukrem na puszysto, dodajemy skórkę i sok z cytryny. Dokładamy piane z białek i delikatnie mieszamy łyżką, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i też mieszamy.
Wylewamy masę do formy, pieczemy 50 minut do tzw. suchego patyczka.
Podajemy polaną lukrem i udekorowaną.
śliczna, nie tylko do jedzenia, jak widać :)
OdpowiedzUsuńA szybko znikała 😀
UsuńJa upiekłam migdałową babkę, taką na koniec, jak już wszystko zniknie, a poszła pierwsza, jak nigdy...
UsuńMigdałowa też brzmi cudnie 🤩😋
Usuń