Składniki:
2 cebule,
1 jabłko,
przyprawy: po pół łyżeczki ostrej i wędzonej papryki, 3
liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, 3 owoce jałowca, 1 goździk,
olej do smażenia,
1 szklanka ugotowanej kaszy orkiszowej drobnej (w oryginale jaglanej),
2 i pół szklanki ugotowanej białej fasoli,
1/3 szklanki oleju,
2-3 łyżki sosu sojowego,
przyprawy: po 1 łyżeczce majeranku i suszonej natki pietruszki, sól i pieprz ziołowy do smaku (próbujemy, ma być mocno dosmaczony),
do wysypania foremki: bułka tarta, mielone orzechy włoskie albo płatki
orkiszowe plus olej do wysmarowania choć mnie zawsze skusi masło.
Cebulę kroimy w grube plastry, które
kroimy jeszcze na pół, jabłko obieramy i tniemy w kostkę. Na dnie dużej patelni
rozgrzewamy kilka łyżek oleju, dodajemy cebulę, jabłko, paprykę ostrą, wędzoną,
liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec i goździk. Smażymy na średnim ogniu
około 10 -12 minut, aż cebula zmięknie i zrumieni się lekko. Studzimy i
wyjmujemy te przyprawy, które były w całości.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
W dużej misce blendujemy kaszę
orkiszową, dodajemy przesmażoną cebulę, fasolę oraz przyprawy, ponownie
blendujemy.
Keksówkę (używam glinianej) moczymy
w zimnej wodzie, środek nacieramy olejem/masłem i wysypujemy bułką tartą (zmielonymi orzechami albo
płatkami owsianymi też można). Wykładamy masę i pieczemy 50
minut w 200 stopniach. Po upieczeniu studzimy.
Na orkiszowym chlebie Tomka z żurawiną i ogórkiem kiszonym - pyszka!
Na orkiszowym chlebie Tomka z żurawiną i ogórkiem kiszonym - pyszka!
super blog
OdpowiedzUsuńDzięki 😊
UsuńRobię podobny, ale bez sosu sojowego.
OdpowiedzUsuńDo moczenia fasoli dodaję odrobinę sody (jak do cieciorki). Fasola jest wtedy delikatniejsza.
O! Spróbuję.
Usuń