12/07/2020

Ciasto marchewkowe z mascarpone i praliną orzechową

Brzmi pysznie, prawda? I tak smakuje.



ROBIMY PRALINĘ - polecam zrobić wcześniej i więcej, super nadaje się na posypkę do musli
Składniki:
  • 185 g cukru
  • 4 łyżki wody
  • 200 g zmieszanych migdałów i orzechów włoskich

Orzechy/migdały kruszymy. Cukier wsypujemy do rondelka i zalewamy wodą. Podgrzewamy nie mieszając aż powstanie karmel w kolorze bursztynu (cierpliwości). Wrzucamy orzechy, mieszamy i niezwłocznie (zastyga w mig!) rozsmarowujemy na papierze do pieczenia. Wystudzone kruszymy.

ROBIMY CIASTO - nikt nie zgadnie, że jest z marchewek, smakuje jak piernik
Składniki:
  • 1 masło (200g)
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 nieubite szklanki tartej marchwi
  • 1 płaska łyżeczka sody,
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • przyprawy korzenne
  • można też dać garść orzechów, migdałów albo suszonych moreli

Jajka ubijamy z cukrem na puszysto, następnie stopniowo dodajemy miękkie masło cały czas ubijając. Do drugiej miski przesiewamy mąkę, mieszamy z przyprawami, proszkiem do pieczenia i sodą. Stopniowo wsypujemy mąkę do masy jajecznej, mieszając. Teraz łączymy wszystko z marchwią i bakaliami.
Pieczemy około godzinę (do tak zwanego suchego patyczka) w 200 stopniach. Studzimy.


ROBIMY MASĘ - podana ilość wystarczy na udekorowanie ciasta, jeśli chcemy je jeszcze przełożyć dajmy 350g mascarpone, 250 śmietanki i posłodźmy 4 łyżkami.
Składniki:
  • 250g mascarpone
  • 200 g śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru lub miodu

Wszystkie składniki ubijamy na gładki krem (3-4 minuty mikserem na dużych obrotach).

Na przestudzone ciasto nakładamy krem mascarpone i posypujemy praliną orzechową, można też dać cząstki pomarańczy.


4 komentarze:

Dziękuję