Śledzie w zalewie z fenkułem
Składniki: 1 kg wymoczonych filetów śledziowych (ok. 10 sztuk), na zalewę: pół szklanki octu, półtorej szklanki wody, 6 łyżek cukru, 3 łyżeczki rozgniecionych nasion fenkułu (takich jak z herbatki koperkowej), skórka otarta z jednej pomarańczy, 2 liście laurowe, 1 duża lub 2 małe cebule, 1/3 bulwy fenkułu.Myję i kroję w piórka cebule oraz fenkuł. Zagotowuję zalewę z przyprawami, wyłączam gaz i wkładam do niej cebulę i fenkuł, chłodzę (najszybciej na parapecie za oknem).
Śledzie kroję na kawałki i wkładam do słoika, wlewam wystudzona zalewę i odstawiam na 2-3 dni do lodówki.
Śledzie w śmietanie
Składniki: 1 kg wymoczonych filetów śledziowych (ok. 10-11 sztuk), na zalewę: pół szklanki octu, półtorej szklanki wody, 6 łyżek cukru (można też dać liść laurowy, ziele angielskie, pokrojoną w piórka cebulę), na sos: 200ml śmietany, 2 ząbki czosnku, ulubione zioła (u mnie pietruszka, koper, estragon), sól i pieprz do smaku.Zagotowuję esencję octową, wodę i cukier, studzę. Śledzie płuczę i wkładam do zimnej zalewy na noc (12 godzin). Rano zlewam zalewę a śledzie kroję na kawałki.
Obieram i drobno kroję czosnek, mieszam go ze śmietaną i ziołami, doprawiam solą. Sos śmietanowy mieszam ze śledziami i odstawiam na co najmniej dobę do naciągnięcia.
Śledzie w oleju lnianym
Najlepszy przepis znajdziecie u Liski - klik. Też je robię (zamiast głogu można użyć jałowca), w słoikach dobrze jest je transportować, ale naciągają lepiej w płaskim, kamiennym naczyniu.
Piękny koci spokój :) idealny dla śledzi wszelkiej maści :)
OdpowiedzUsuńa tego kota to też do sloika?... jakoś mi hygenicznie nie pasuje z jedzenien
OdpowiedzUsuńOh, to proszę kota w domu nie mieć. My mamy ☺😊😀
Usuń