Autoreklama

2016/03/18

Pack choi i tofu

Nachodzi mnie czasem ochota na kulinarny eksperyment, zwłaszcza jak pani Małgosia w Groszku sprzedaje takie cudo, jak... chińska kapusta:)


Składniki: kapustka pack choi, kostka naturalnego twardego tofu, 1 łyżka oleju do smażenia, na sos: 1 duży ząbek czosnku, 3 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki wody, 1 łyżeczka cukru trzcinowego, na czubek łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka oleju (użyłam z orzechów włoskich, można też sezamowego), do posypania 1 łyżeczka czarnego sezamu (albo prażone orzeszki ziemne).

Pack choi myję, kroję wzdłuż na pół, płuczę i gotuję na parze 4 minuty. Tofu delikatnie kroję w 1,5cm kostkę. Na patelni z nieprzywierającym dnem rozgrzewam olej i wkładam tofu. Smażę do zrumienienia (ok. 2 minuty), delikatnie przewracam na drugą stronę i dalej smażę do zrumienienia. Pod koniec smażenia tofu dodaję do niego zgnieciony czosnek, po minucie wlewam wymieszany w miseczce sos. Chwilkę podgotowuję aż sos odrobinę zgęstnieje. Sos i tofu wykładam na pal choi i posypuje sezamem. Nawet dzieci skosztowały i orzekły, że kapusta przypomina w smaku brokuła a tofu mięso - i wszystko jasne.

Na zdjęciu obok moje najnowsze zdobycze z osiedlowej rupieciarni. To był pyszny czwartek!


1 komentarz:

Dziękuję

Zupa kolagenowa

Co bardziej wrażliwych uprasza się o nie czytanie. Zupa gotowana jest bowiem na cielęcych kościach ze szpikiem. Potrzebna każdemu kto pracuj...