18/09/2018

Kruche ciasteczka z lawendą

Miała na nie ochotę Barbara i Ewa, ale wszystkie wzięła i zabrała córka, więc cichcem robię drugą porcję.




Składniki na małą porcję (można podwoić)
200g mąki orkiszowej (przesianej),
100g masła (zimnego, startego na tarce jarzynowej),
1 małe jajko (lekko rozbełtane),
50-60g  surowego cukru trzcinowego (lepszy drobny),
2-3 łyżki kwiatów lawendy (mogą być suszone).

Wszystkie składniki wrzucam do miski i szybko zagniatam na jednolitą masę. Formuję walec, zawijam w folię i chowam na pół godziny do lodówki (stężeje to będzie łatwiej na nim dalej pracować).
Schłodzone ciasto rozwałkowuję, podsypując mąką i wykrawam ciasteczka. Piekę 15-18 minut w 200 stopniach. Wychodzi około 15 sztuk.



Lawenda francuska jest bardziej dekoracyjna, ale zapach i właściwości lecznicze lepsze ma odmiana wąskolistna, zwana lekarską.

Z braku lawendy ciasteczka można zrobić ze skórką cytrynową albo pokruszonym, surowym kakao.



4 komentarze:

Dziękuję