22/09/2018

Sos pomidorowy z siedmiu warzyw

Uniwersalna bomba witamin. Do wyboru są cukinie, dynie, papryki, marchewki, pietruszki, seler, buraki...



...koniecznie cebula i pomidory, czasem czosnek. Warzyw może być dowolna liczba, ale siedem brzmi tak dobrze (siedmiu wspaniałych, siedem koźlątek, nawet krasnoludków tylu było, co nie?). Poza tym to inspiracja kuchnią Olivera "Gotuj zdrowo dla całej rodziny".

Chodzi o to, by warzywa pokroić i przesmażyć na maśle klarowanym/oleju a potem dusić aż wszystkie będą miękkie. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Miksujemy, jak ktoś lubi, podajemy z makaronem, nadwyżki można pomrozić.



Dziś dałam pieczarki, a do nich bakłażana, cukinię i pastę z papryki plus kilka łyżek koncentratu pomidorowego ze słoiczka (jest lepszy od pomidorów z puszki). Takim sosem można posmarować ciasto na pizzę albo potraktować jak farsz do bułek czy pierogów.

5 komentarzy:

  1. Apetycznie wygląda, w sumie to nawet podobny robię, teraz będę liczyć z ilu warzyw i dopełniać do siedmiu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Te 7 bardzo mi się podoba :) wszystko to brzmi bardzo smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie sosy i nie potrzebują do nich makaronu:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję