10/08/2018

Stare odmiany

Orkiszowy ryż z wanilią, zapiekany z papierówkami i cynamonem. Posypany migdałami - wersja de luxe. Kto nie ma dostępu do prastarych odmian pszenicy, niech użyje obłuskanego jęczmienia (owsa) lub brązowego czy dzikiego ryżu a w sezonie posypie młodymi orzechami włoskimi. Mniam!



Stare odmiany zbóż czy owoców (zwierząt hodowlanych, warzyw) są bardziej gęste odżywczo niż ich zmodyfikowane siostry, zmienione dla maksymalizacji słodyczy (przyrostu, wyglądu) i łatwości produkcyjnej. Mają też więcej substancji smakowych.

2 komentarze:

  1. Och, przypomniało mi to smutną historię! Mam działkę na wsi, jesteśmy jedynymi dojeżdżającymi z miasta. Obok nas mieszkała sąsiadka, z która przyjaźniliśmy się od lat 70. Umarła, syn się wyprowadził, a w końcu córka sprzedała ziemię i dom. Ziemia została rozparcelowana, a nowi właściciele wycięli stare drzewa. Pod siekierę poszły malinówki, szczepione papierówki, renklody. I to w trakcie owocowania, straszny widok.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Że też im żal dupy nie ścisnął, mi ściska. Niekiedy Polak nie mądrzeje nawet po szkodzie. Ej głupoto ludzka 😕

      Usuń

Dziękuję