09/08/2018

Ocet orkiszowy

Ocet winny powstaje z wina w procesie fermentacji octowej. Orkiszowy z piwa orkiszowego a spirytusowy do fermentacji potrzebuje wysoko alkoholowego trunku. Przy czym z ryżu też można zrobić alkohol (sake) i oczywiście ocet.



Generalnie nie jestem fanką octów, ani nawet wina (wiem, wiem, czerwone zawiera polifenole). Lubię piwo. Do tej pory najchętniej używałam octu jabłkowego lub odmian balsamicznych, aromatyzowanych owocami a tu taka gratka - ocet z prastarych leczniczych odmian orkiszu.

Świetnie komponuje się w sosach typu winegret z ziołami i olejem konopnym. Spokojnie, chodzi o konopie siewne (bez THC). Jeszcze odrobinka cukru trzcinowego/miodu, soku z cytryny i sos pierwsza klasa. Już debiutował w pierwszych sałatkach do pracy.



Ocet jest w smaku zarazem gorzki i kwaśny, ma właściwości odtruwające i mocno rozgrzewa. Jest dobry dla osób z zastojem wątroby (można z dodatkiem miodu), oczywiście używamy rozsądnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję