2018/04/30

Kisielki z kudzu

Kudzu należy do rzędu strączkowców i dziko rośnie w Azji (Chiny, Japonia) oraz zwrotnikowych i podzwrotnikowych rejonach Ameryki. Jego korzeń - za sprawą izoflawonów - stabilizuje system nerwowy (klik).



Wysuszony i połamany wygląda jak kreda, sproszkowany przypomina mąkę ziemniaczaną (i tak też smakuje). W komentarzach znajdziecie link od zaprzyjaźnionej blogerki na temat produkcji kudzu, zajrzyjcie tam koniecznie.

Jako skrobia kudzu może być z powodzeniem dodawany do żywności: sosy czyni jedwabiście gładkimi, soki odrobinę zagęszcza, dając efekt lekkich kisielków do picia. Dodany łącznie z agarem sprawi, że uzyskamy galaretkę. Poniżej przepis na kisiel z kudzu.

Składniki: 1 szklanka naturalnego soku, 2-3 łyżeczki sproszkowanego kudzu, opcjonalnie owoce i/lub płatki zbożowe

Wysuszone kawałki korzenia kudzu kruszę w moździerzu na proszek (można je zmielić w młynku). Odlewam kilka łyżek soku, resztę zagotowuję w rondelku. Odlany sok mieszam z kudzu, wlewam do gotującego się soku, mieszając. Trzymam chwilę (minutkę) na ogniu aż kisiel się zagotuje i zgęstnieje. Dodatek pokrojonych owoców czy płatków zbożowych sprawi, że będzie bardziej sycący ale nie jest konieczny.

Nasze ulubione kisielki kudzu to ananasowy (bo naturalnie słodki), pomarańczowy ze szczyptą trzcinowego cukru (słodko-winny) i jabłkowy z cynamonem (z uwagi na obecność pektyn wychodzi najgęstszy). Pycha!

3 komentarze:

  1. Wczoraj akurat czytałam to: https://cultivateddays.co/article/a-singular-pursuit/, ale kudzu jeszcze nie jadłam. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niesamowite! Dzięki wielkie. Z dużym szacunkiem dla ciężkiej mądrej pracy ludzkich rąk będę używała.

      Usuń
  2. Wyglądają bardzo apetycznie, bardzo chętnie spróbuję zrobić takie u siebie :) Kudzu stosowałam akurat podczas rzucania palenia, całkiem skutecznie pomaga w zwalczaniu nałogów. W tabletkach dostępny jest między innymi tutaj: http://www.magicznyogrod.pl/kudzu_500mg_x_100_kapsulek.html.
    Świetny blog, na pewno będę odwiedzać częściej!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję

Pumpkin spice latte

Najpierw smak kultowego napoju dla dzieci BoboFrut, potem próba odtworzenia pumpkin spice latte ze Starbucksa (najbliższy 180km od domu). To...