07/04/2018

Sałatka arabska z cynamonowym dressingiem

Tak ją w skrócie nazwałam w opozycji do słono-czosnkowej sałatki greckiej. Ta jest słodko-winna, cynamonowa, bliskowschodnia i świetnie pasuje do pieczonego na grillu drobiu lub do falafeli (klik). Ze świeżymi morelami będzie jeszcze lepsza - zrobię taką w sezonie. Dressing cynamonowy pasuje tu jak ulał.


Składniki: 3 pomarańcze, 100g mieszanki sałat (roszponka, szpinak, botwinka, rukiew wodna), 150g moreli (suszonych lub świeżych, można pomieszać z daktylami), na dressing: 2 łyżki płynnego miodu gryczanego, 2 łyżki octu balsamicznego (lub czerwonego winnego), 4 łyżki oleju, pół łyżeczki cynamonu, sól i pieprz do smaku, prażone płatki migdałów do posypania.

Pomarańcze obieram odcinając piętki, zdejmując skórkę i albedo (biała błonka). Następnie kroję ją ostrym nożem na plasterki. Morele (jeśli są świeże) myję kroję na kawałki, wyjmując pestki. Suszone tnę na plasterki. Sałaty płuczę w wodzie z octem winnym i osuszam.
Dressing robię mieszając wszystkie składniki.
Na półmisku układam sałatę, talarki pomarańczy, owoce. Na to wyciskam sok z piętek pomarańczy i posypuję płatkami migdałów. Sosem polewam tuż przed podaniem (na stole można postawić sosjerkę przy sałatce). Pyszna również z glazurowanym łososiem.


Ku pamięci: z inspiracji "Sirocco" Sabriny Ghayour (piękne sałatki i dodatki - s. 114).

2 komentarze:

  1. i figi duszone do tego, mniam, całkiem całkiem podobną robię :) uściskuję i miłego czasu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest myśl! W sezonie na figi - niech będą. Pasują jak ulał, dzięki za inspirację :-)

      Usuń

Dziękuję